Ce trebuie să știi, în contextul războiului, dacă plătești RCA sau alte asigurări

de: Mădălina Bahrim
22 03. 2022

Românii care au încheiat diverse polițe de asigurare, pot sta liniștiți. Piața de la noi este stabilă, deși războiul din Ucraina a afectat numeroase domenii de activitate.

După cum putem observa deja, conflictul militar de la granița României se comportă ca o undă de șoc peste economia globală, afectând mai multe zone economice, inclusiv piețele internaționale de mărfuri. Ei bine, piața asigurărilor de la noi din țară e stabilă, după cum anunță chiar Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare(UNSAR).

Ce trebuie să știi, în acest context

Conform celor mai recente date transmise de UNSAR, „traversăm împreună o perioadă dificilă, cu provocări pe toate planurile, fie că vorbim de contextul social, economic și mai ales de cel uman”, însă piața asigurărilor funcționează normal la noi în țară.

„Desigur, se discută mult zilele acestea despre război în spațiul public. Și da, în general, riscul de război este neacoperit de majoritatea polițelor de asigurare, așa cum se întâmplă și cu pierderile provocate de terorism sau lovituri de stat militare, tulburări sociale și alte asemenea fenomene. Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, nu doar în România.

Bineînțeles, există și excepții, în funcție de fiecare companie sau de tipul de asigurare respectiv. Explicația este că nimeni nu poate previziona pagubele, amploarea, durata sau urmările economice ale unui război, motiv pentru care, ca principiu, companiile de reasigurări – printre cele mai performante entități din lume în domeniul protecției financiare și managementului de risc – nu includ războiul printre acoperiri.

Și, chiar dacă ar putea fi cuantificat, prețul pentru care ar fi preluat de asiguratori ar fi unul extrem de ridicat, ceea ce ar risca să facă asigurarea prohibitivă. În plus, să nu uităm nici că pe timp de război, în principiu, se aplică legea marțială, ceea ce schimbă cadrul obișnuit social, medical și patrimonial”, mai precizează sursa citată.

Asigurările continuă să ne ofere un echilibru financiar în foarte multe momente critice, transmite, în cele din urmă, UNSAR.